top of page

BUDDHISTISKE MERKEDÁGER (kun udkast - basert fra aen kilde)

Vesak : Buddhas bursdag er kjent som Vesak og er en av årets store festivaler. Den feires den første fullmånedagen i mai, eller den fjerde månemåneden som vanligvis forekommer i mai eller i løpet av et måneskuddår, juni. I noen land har dette blitt en anledning til å ikke bare feire fødselen, men også opplysning og parinibbana av Buddha.

Magha Puja : Magha Puja er en viktig religiøs festival feiret av buddhister i Thailand, Kambodsja og Laos på fullmånedagen i den tredje månedagen (dette faller vanligvis i februar eller mars)

Asalha Puja- dagen : Også kjent som "Dhamma-dagen" feirer Buddhas første lære på fullmånedagen i den 8. månemåneden, omtrent juli.

Uposatha : Denne dagen er kjent som merkedagen, det er fire hellige dager på nymåne, fullmåne og kvartmånedager hver måned.

Kathina- seremoni : Denne kappeseremonien holdes på en hvilken som helst dato innen slutten av Vassa Retreat . Nye kapper og andre forutsetninger kan legene tilby munkene.

Abhidhamma-dagen : I følge den burmesiske tradisjonen feirer denne dagen da Buddha dro til Tusita-himmelen for å lære moren sin Abhidhamma. Det feires på fullmåne i den syvende måneden det burmesiske måneåret som starter i april.

Loy Krathong : Når elvene og kanalene er fulle av vann, finner denne festivalen sted i alle deler av Thailand på fullmånenatten i den tolvte månemåneden. Boller laget med blader, stearinlys og røkelsespinner er i vannet og representerer uflaks som forsvinner.

Madhu Purnima : Det skjer på dagen for fullmånen i Bhadro (august / september). Dagen feirer en anledning der Buddha trakk seg tilbake til villmarken i Parileyya-skogen for å bringe fred mellom to kranglete fraksjoner av disipler.

Pløyingsfestivalen : I løpet av halvmånen i mai trekker to okser en plog malt gull. Etter dem følger jenter kledd i hvite spredte risfrø. Dette var for å feire Buddhas første øyeblikk av opplysning.

Elefantfestivalen : Buddha brukte et eksempel på en vill elefant som er utnyttet til en tam som skal trent. Han sa at en person som er ny i buddhismen, burde ha et spesielt forhold til en eldre buddhist. Denne festivalen finner sted den tredje lørdagen i november.

Den hellige tannfestivalen : På Sri Lanka er det et tempel som huser en tannrester fra Buddha. Det kan ikke sees, men en gang i året er det en prosesjon for den på fullmåne i august.

Hungry Ghost Festival : "Ancestor Day" eller "Ulambana" feires fra den første til den femtende dagen i den åttende månemåneden. Dette er dagen da klostrene fullfører Rains Retreat. Det ble ansett at mange klostre ville ha gjort fremskritt under deres tilbaketrekning og derfor blitt et større felt av fortjeneste. Legge-hengivne gir ofre på vegne av sine forfedre og viet fortjenesten til de som lider i preta-riket for å lindre lidelsen.

bottom of page